björknäs boden

Välkommen till Björknäs – Boden

Hur arbetar vår nordligaste destination med Green Key och vilka är utmaningarna? ♻️

Björknäs – Boden må vara vår allra nordligaste destination, men det stoppar dom inte från att arbeta hårt med hållbarhetsarbete året om. Vi är väldigt glada och stolta över att de dessutom blev miljömärkta med Green Key under 2023. Vi har träffat Leif, destinationschef på Björknäs – Boden för att prata lite mer om hur arbetet ser ut. Hur arbetar de med Green Key i sitt dagliga arbete och vilka utmaningar finns egentligen med den norrländska vintern och kylan? Häng med på ett riktigt givande samtal med Leif där han delar med sig av sina erfarenheter, dessutom ger han även tips på hur campare kan bidra när de ska ut på campingäventyr. Nu åker vi! 😃

Hur jobbar ni med hållbarhet på destinationen? I ert dagliga arbete, på campingen och bland gäster.
Vi jobbar mycket med hållbarhet både bland oss i personalen och ut mot gäster. När det handlar om vårt dagliga arbete så lägger vi stort fokus på mängden sopor vi förbrukar och att vi är noggranna med att sortera allt. Vi komprimerar även soptransporterna så att de blir färre och större. Miljösmarta val lägger vi också stort fokus på när vi tex behöver byta ut/köpa in nya saker till campingen. Allt från större maskiner till mindre prylar. 👏

Några andra konkreta saker som vi gör är att när en lampa går sönder så byter vi ut till LED. Vi tänker även till hur vi använder vatten och energiförbrukningen på destinationen, tex i form av snålspolande kranar och värmen i alla våra lokaler/stugor. När det gäller personalen så lägger vi stort fokus på att utbilda så att även de är medvetna om hållbarhetsarbetet. På så sätt kan sprida de sprida kunskapen och informationen vidare till våra gäster.

Vilka är era utmaningar när det kommer till hållbarhet? 😊
En av våra största utmaningar är att nå ut med informationen och hållbarhetstänket till våra gäster. Det kommer både svenska och internationella gäster till vår destination och då märker vi att kunskapen kring miljö och hur man beter sig kan skilja sig väldigt mycket. Vissa gäster är väldigt snabba och frågar till och med hur de kan sortera m.m. medans andra knappt bryr sig.

Med tanke på att det är vårt ansvar att nå ut till gästerna så gäller det att vi själva har bra koll. Många besöker oss just pga. naturen och miljön på och runt campingen och då vill vi såklart stå upp för den och ta hand om miljön.

En annan utmaning vi har är det stora badet som vi har på destinationen. Det kräver mycket underhåll och är energikrävande, så det är ett projekt som vi kommer att fokusera på i framtiden. 

Är det någon skillnad på hur ni arbetar jämfört med en destination i södra Sverige?
Ja det är ganska stora skillnader främst under vintern då vi får tänka till lite extra pga. kylan. Delvis är det större utmaningar när vi ska bygga nytt/bygga om då vi måste se till så att det verkligen är vintersäkrat. Det är även lite svårare med temperaturen när det är så kallt under vintern när vi tex vill hålla uppe värmen i stugorna och receptionen.

Med tanke på kylan så behövs extra uppvärmning men vi vill samtidigt tänka miljösmart och inte använda mer än vad vi behöver. Då får vi tänka till lite extra och dra ner på värmen och ventilationen på de ställen som inte används lika mycket som under sommaren.

Hur tycker du att arbetet kring Green Key fungerar? ♻️
Det fungerar jättebra och det känns väldigt roligt och helt rätt sak att arbeta med. Vi har väldigt bra kontakt med vår kontaktperson om man skulle behöva stöd vilket är skönt. Det var väldigt omtumlande i början med arbetet för att få miljömärkningen. Man fick lägga mycket energi och tid på hela processen och att nå upp till alla krav, men nu känns allting väldigt roligt. Jag är helt övertygad om att det är jätteviktigt att ha en grön profil som företag. Ja, ett vinnande koncept!

Hur arbetar ni konkret för att nå upp till miljömålen?
Vi har våra mål uppsatta och de är tydligt vad vi behöver göra för att nå dom. I år till exempel så har vi satt upp grönområden och insektshotell på campingen som är avsatta för att gynna den biologiska mångfalden. Och något vi ständigt jobbar med är det som jag nämnde innan med att nå ut med informationen till gäster om hur de kan tänka kring hållbarhet under semestern. Vi har utsatta sopkärl, skyltar i receptionen och ger ut material till gäster som checkar in. Allt för att det ska vara så enkelt som möjligt för dom att göra rätt.

Apropå en mer hållbar semester. Har du några smarta tips på hur campare kan tänka för att bidra när de kommer till er? 😊
Jag skulle säga att det handlar om att börja planera redan hemma, innan man åker i väg på resan. Se över så att du har en vettig sopsortering som du tex kan sätta upp i förtältet. Ett annat tips är att tänka miljömedvetet när man köper prylar inför och under semestern, med allt från vilka förpackningar och produkter man köper, till mat och annat. Allt handlar om planering och att tänka miljösmart hela vägen.

Och sist men inte minst, varför ska man besöka just Björknäs – Boden under sommaren och vintern?
Det är en fantastiskt vacker och stadsnära camping med en tydlig familjeprofil, särskilt under sommaren. Under vintern skulle jag säga att det bästa är våra boendealternativ med bra och mysiga stugor, med närhet till stad och aktiviteter.

Är du intresserad av att se mer vad som händer på destinationen? Följ Björknäs – Boden på Facebook och Instagram så får du en inblick i det härliga campinglivet i Norrland.