Hoppa till innehåll
2018 – året för digital revolution i campingbranschen

2018 – året för digital revolution i campingbranschen

Den digitala utvecklingen formligen revolutionerar vår värld med lösningar som tidigare varit otänkbara, och campingbranschen är inget undantag. 2018 ser ut att bli ett banbrytande år för den digitala campingutvecklingen. Sveriges ledande campingkedja First Camp slår bokningsrekord online, och ser flera anledningar till ökningen.

De svenska camparna är allt mer digitala. När First Camp summerar den gångna rekordsommaren konstaterar man en kraftig ökning av kunder på kedjans digitala plattformar. Under sommaren 2018 ökade till exempel trafiken till hemsidan med 170%, jämfört med samma period 2017.

Traditionellt så brukar onlinebokningarna gå ner under högsäsong – camparna har hellre lyft telefonen och ringt campingarna, än surfat in på webben. Men i år har det skett ett trendbrott, där allt fler valt att boka digitalt även under pågående semester.

Det digitala bokningsvärdet, alltså värdet av alla bokningar genomförda online, ökade med 40 % under årets högsäsong, jämfört med föregående år. Och förutom ökade intäkter, frigör också de digitala bokningarna tid:

– För oss innebär den digitala utvecklingen att vi kan stoltsera med en modern serviceupplevelse, flexibelt, snabbt och nära kunden. För kunden blir det enkelt och smidigt och för oss är det en välkommen effektivisering, som gör att vår personal får mer tid att lägga på att ge riktigt bra service till gästerna, säger Gustaf Söderbaum, marknads- och försäljningschef på First Camp.

Ytterligare en beteendeförändring märks i kedjans statistik. Det är inte bara telefonsamtalen som valts bort när semesterboendet bokas, även datorerna har fått ge vika. Mobiltrafiken till hemsidan har nästan dubblerats under 2018. Och att allt fler väljer att använda just mobilen för att boka är föga överraskande för Gustaf Söderbaum.

– Camping har alltid varit en analog bransch, men våra gäster lever ju i den digitala världen. De vill självfallet även boka sina campingupplevelser där, och för oss är det naturligt att tillgodose våra allt mer rörliga gäster. Om mer än 10% av nästa års bokningar görs från en dator och inte en mobiltelefon blir jag riktigt förvånad, säger Gustaf Söderbaum.

Av First Camps digitala besökare under högsäsongen 2018, var så många som 70 % kvinnor. Att kvinnorna har avgörande inflytande på 80 % av alla köpbeslut, är något som har diskuterats flitigt i marknadsföringskretsar de senaste tio åren. För First Camp stämmer bilden bra, det är helt klart kvinnorna som planerar de svenska campingsemestrarna, och affärspotentialen i denna insikt är stor, menar First Camp:

– Med tanke på att kvinnor i genomsnitt delar sina upplevelser 22 gånger mer än män i sociala medier, känns det verkligen lovande att det är kvinnorna som utgör vår kundbas. Våra kunder är våra bästa ambassadörer i detta digitala landskap – och vi ser hela tiden att de pratar mer och mer om oss i sociala medier, avslutar Gustaf Söderbaum.


Senast inom Pressmeddelande

Smart Stay

Smart Stay är vårt koncept för kort- och långtidsboende riktat till företag och organisationer....

Läs mer

First Camp Bistro

First Camp Bistro finns på sex av våra destinationer runt om i Sverige, från Umeå i norr till...

Läs mer

Underhållning på First Camp

I sommar bjuds du på fantastisk underhållning varje kväll måndag-lördag under högsäsongen och...

Läs mer

Midsommarfirande på campingen

Vad sägs om att spendera midsommar på en camping i år? Hos oss på First Camp hittar du...

Läs mer

Äventyr med din Camping Tour Ticket

Med vår Camping Tour Ticket kan du upptäcka 29 destinationer i Sverige, Norge, Danmark och...

Läs mer

Köp ett aktivitetshäfte

- För en roligare campingsemester! Aktivitetshäftet* ger dig finfina rabatter på våra mest...

Läs mer

Campa med hund

Här har vi tillsammans med Doggy samlat tips för dig som campar med hund, allt från tips på...

Läs mer

Camping Tour Ticket

Med årets Camping Tour Ticket kan du upptäcka 29 destinationer i Sverige, Danmark och på...

Läs mer

Bli säsongsgäst

Tycker du att sommaren ibland känns för kort? Förläng sommaren och ställ upp husvagnen hela...

Läs mer

Laddar karta...

Laddar

Lästips för campinglivet

Golfresor och camping

Läs mer

Resetips till din bucket list 2019

Läs mer

Caravan Stockholm 2019

Läs mer