Hoppa till innehåll

Resplan 3: Västra Sverige & Bohuslän

Varberg – Lysekil – Grebbestad – Karstad – Mariestad

Du börjar din campingroadtrip på First Camp Björkäng-Varberg eller kanske First Camp Kärradal-Varberg. Efter ett par sköna dagar bland sanddyner och festliga utflyktsmål i Varbergs omgivningar är det dags att röra sig vidare. Kanske har du besökt Varbergs fästning och gått loss i shoppingmeckat Ullared? För att inte glömma de avkopplande dagarna du spenderade på campingen såklart.

Dags för avfärd! Ta E6:an och styr kosan norröver! På vägen till Bohuslän passerar du Liseberg och Göteborg som är ett perfekt stopp på vägen. När du fått nog av karuseller och sockervadd är det hög tid att bege sig ut på vägen igen. Åk mot Stenungsund och följ vägen mot Tjörn och Orust där du sedan tar bilfärjan över till Lysekil.

Väl framme checkar du in på den trivsamma västkustcampingen First Camp Sivik-Lysekil för natten. Den livliga sommarorten har mycket att bjuda på. Bland annat kan du besöka saltvattensakvariet Havets Hus – onekligen ett utflyktsmål familjen inte vill missa i första taget.

Dags att fortsätta den än så länge bohuslänska resan – kör mot Kungshamn/Smögen. På vägen passerar du Nordens Ark där du kan spana på allt från tigrar och grodor till kor och kaniner, väl värt ett besök! Fortsätt mot Smögen and ta en promenad längs den kända Smögenbryggan. Sedan fortsätter längs med kustvägen förbi de små fiskebyarna Hunnebostrand, Bovallstrand, Hamburgsund och Fjällbacka för att sedan slå dig till ro i en helt annan fiskeby – nämligen Grebbestad och First Camp Edsvik-Grebbestad. Köp med fördel med dig något kilo eller två av de pinfärska räkor du hittar vart du än vänder som du sedan avnjuter på klassiskt vis med utsikt över solnedgången.

När Västkusten har dig mättad åker du mot de världskända hällristningarna i Vitlycke/Tanumshede där du stannar till på din väg genom Bullaren och vidare mot Karlstad! På vägen norröver stanna med fördel till vid Akvedukten i Håverud för en glasspaus eller en lunch i Åmål alldeles vid Vänern, orten som kanske är mest känd efter filmen med näst intill samma namn.

Framme i Karlstad checkar du in på en av de två First Camp destinationerna – First Camp Skutberget-Karlstad eller First Camp Mörudden-Hammarö – alldeles vid Vänern och sola’ i Karlstad. Hör dig gärna för om historien bakom sola’. Det kan just hända att den har dig förvånad.

Det är hög tid att uppleva Vänerns östra kust. Nästa stopp: Mariestad. På vägen passerar du Göta Kanal. Här är ett ypperligt ställe för glasspaus igen och spana på båtarna som slussas igenom på sina resor.

I Mariestad checkar du in på First Camp Ekudden-Mariestad. Du hittar destinationen precis vid Vänerns kant bland knotiga ekar och med en härlig sandstrand runt hörnet. Blir du sugen på en utflykt under din vistelse här är en cykeltur på skärgårdsön Brommö ett hett tips. Eller kanske hoppar du rent av på en båt i Göta Kanal och fortsätter din resa vattenvägen.

Om inte, åk ut på E20 och fortsätt söderut. Här kommer du inom kort åka igenom fika-och potatisstaden Alingsås. Och inte långt därifrån hittar du fantastiska Nääs Slott (där delar av TV-serien Vår tid är nu har spelats in). Innan du vet ordet av är du tillbaka där du startade i Varberg. Vart bär det av nu?

Se destinationerna på kartan:

Laddar karta...

Laddar

Resplanen är framtagen i samarbete med Mein Platz och SWE Marketing. 

Snooza söndagen

Checka ut 16.00 över hela Sverige Älskar du också att sova ut? Nu erbjuder vi senare...

Läs mer

Klassificering på First Camp

Guide till din nya favoritdestination Vad betyder egentligen symbolerna? Våra destinationer är...

Läs mer

First Camp Club

First Camp Club Om du gillar camping kommer du att älska vår medlemsklubb First Camp Club. Som...

Läs mer

Padel på First Camp

Bli padelproffs på semestern Har du hängt med i padelsvängen? Om inte har du chansen nu! We...

Läs mer

Vässla

Hyr Vässla Bike Enkla, smarta och miljövänliga utflykter med Vässla Vässla Bike och First...

Läs mer

Barnklubb

Campingsveriges största barnklubb Sommaräventyr med ekorren Yessi – nu med rekordmånga...

Läs mer

First Camp Bistro

First Camp Bistro På utvalda First Camp destinationer serverar vi vällagad mat, allt från enklare...

Läs mer

Flex och bas

Mer frihet med flex och bas I andra resebranscher som flyg och tåg kan man välja mellan att boka...

Läs mer

Danska campingplatser

Våra danska campingar Här hittar du alla våra danska campingar. Fyra av campingarna är belägna...

Läs mer

Svenska campingplatser

Våra svenska campingar Här hittar du alla våra svenska campingar. Nära 40 destinationer med...

Läs mer

Att campa på First Camp

Tips och trix före, under och efter campingsemestern! På den här sidan hittar du våra bästa...

Läs mer

Säsongsfamiljen

Avkopplande, bekvämt, fridfullt.. och alldeles alldeles underbart! Säsongslivet ändå. Maximal...

Läs mer

Familjestugor

Familjestugor Stugsemester med hela familjen på nära 40 destinationer Till dig som planerar en...

Läs mer

Laddar karta...

Laddar

Lästips för campinglivet

Tips – Upplev Skånes alla musterier

Läs mer

Våra bästa svampplockartips

Läs mer

Utflykter att göra i höst

Läs mer