Hoppa till innehåll

Resplan 3: Västra Sverige & Bohuslän

Varberg – Lysekil – Grebbestad – Karstad – Mariestad

Du börjar din campingroadtrip på First Camp Björkäng-Varberg eller kanske First Camp Kärradal-Varberg. Efter ett par sköna dagar bland sanddyner och festliga utflyktsmål i Varbergs omgivningar är det dags att röra sig vidare. Kanske har du besökt Varbergs fästning och gått loss i shoppingmeckat Ullared? För att inte glömma de avkopplande dagarna du spenderade på campingen såklart.

Dags för avfärd! Ta E6:an och styr kosan norröver! På vägen till Bohuslän passerar du Liseberg och Göteborg som är ett perfekt stopp på vägen. När du fått nog av karuseller och sockervadd är det hög tid att bege sig ut på vägen igen. Åk mot Stenungsund och följ vägen mot Tjörn och Orust där du sedan tar bilfärjan över till Lysekil.

Väl framme checkar du in på den trivsamma västkustcampingen First Camp Sivik-Lysekil för natten. Den livliga sommarorten har mycket att bjuda på. Bland annat kan du besöka saltvattensakvariet Havets Hus – onekligen ett utflyktsmål familjen inte vill missa i första taget.

Dags att fortsätta den än så länge bohuslänska resan – kör mot Kungshamn/Smögen. På vägen passerar du Nordens Ark där du kan spana på allt från tigrar och grodor till kor och kaniner, väl värt ett besök! Fortsätt mot Smögen and ta en promenad längs den kända Smögenbryggan. Sedan fortsätter längs med kustvägen förbi de små fiskebyarna Hunnebostrand, Bovallstrand, Hamburgsund och Fjällbacka för att sedan slå dig till ro i en helt annan fiskeby – nämligen Grebbestad och First Camp Edsvik-Grebbestad. Köp med fördel med dig något kilo eller två av de pinfärska räkor du hittar vart du än vänder som du sedan avnjuter på klassiskt vis med utsikt över solnedgången.

När Västkusten har dig mättad åker du mot de världskända hällristningarna i Vitlycke/Tanumshede där du stannar till på din väg genom Bullaren och vidare mot Karlstad! På vägen norröver stanna med fördel till vid Akvedukten i Håverud för en glasspaus eller en lunch i Åmål alldeles vid Vänern, orten som kanske är mest känd efter filmen med näst intill samma namn.

Framme i Karlstad checkar du in på en av de två First Camp destinationerna – First Camp Skutberget-Karlstad eller First Camp Mörudden-Hammarö – alldeles vid Vänern och sola’ i Karlstad. Hör dig gärna för om historien bakom sola’. Det kan just hända att den har dig förvånad.

Det är hög tid att uppleva Vänerns östra kust. Nästa stopp: Mariestad. På vägen passerar du Göta Kanal. Här är ett ypperligt ställe för glasspaus igen och spana på båtarna som slussas igenom på sina resor.

I Mariestad checkar du in på First Camp Ekudden-Mariestad. Du hittar destinationen precis vid Vänerns kant bland knotiga ekar och med en härlig sandstrand runt hörnet. Blir du sugen på en utflykt under din vistelse här är en cykeltur på skärgårdsön Brommö ett hett tips. Eller kanske hoppar du rent av på en båt i Göta Kanal och fortsätter din resa vattenvägen.

Om inte, åk ut på E20 och fortsätt söderut. Här kommer du inom kort åka igenom fika-och potatisstaden Alingsås. Och inte långt därifrån hittar du fantastiska Nääs Slott (där delar av TV-serien Vår tid är nu har spelats in). Innan du vet ordet av är du tillbaka där du startade i Varberg. Vart bär det av nu?

Se destinationerna på kartan:

Laddar karta...

Laddar

Resplanen är framtagen i samarbete med Mein Platz och SWE Marketing. 

Smart Stay

Bättre boende för nytänkande företag Smart Stay är vårt koncept för kort- och...

Läs mer

Dagkonferens

Dagkonferens Konferera säkert i Ånnaboda i höst Det finns många anledningar till att...

Läs mer

Studentboende

Studentboende Har du blivit antagen till din drömutbildning? Grattis! Glöm dyra hotell,...

Läs mer

First Camp Bistro

First Camp Bistro På utvalda First Camp destinationer serverar vi vällagad mat, allt från...

Läs mer

Flex och bas

Mer frihet med flex och bas I andra resebranscher som flyg och tåg kan man välja mellan att boka...

Läs mer

Säsongsplats i sommar

Säsongsplats i sommar Här listar vi alla destinationer som erbjuder säsongsplatser under...

Läs mer

Danska campingplatser

Våra danska campingar Här hittar du alla våra danska campingar. Fyra av campingarna är belägna...

Läs mer

Svenska campingplatser

Våra svenska campingar Här hittar du alla våra svenska campingar. Nära 40 destinationer med...

Läs mer

Laddar karta...

Laddar

Lästips för campinglivet

Våra bästa svampplockartips

Läs mer

Cykla mountainbike i höst

Läs mer

Sensommarcamping

Läs mer