Upptäck Ramsvikslandet - First Camp Solvik-Kungshamn Hoppa till innehåll

Upptäck Klippornas rike – Ramsvikslandet

Ramsvikslandet når du när du kör över bron till Sotekanalen, ungefär 3,5 km från campingen i Solvik. Här upptäcker du den vackra bohuslänska kusten i ett av länets mest besökta naturreservat. Se ut över vackra vyer där det salta havet stänker mot klipporna och upptäck ett unikt landskap som präglats av havet och vindens påverkan. Här går du på finslipade klippor, över ljunghedar och ängar. Ramsvikslandet kallas även för ”Klippornas rike” tack vare alla klippor. I Ramsvikslandet finns flera sevärdheter som är väl värda ett besök.

Sotekanalen

Sotekanalen stod färdig 1935 och trafikeras idag mestadels av nöjesseglare. Kanalen är en 4,8 km lång grävd kanal genom Ramsvikslandet och du som åker genom kanalen får här uppleva en vacker natur och är väl skyddad mot vinden.

Tryggö och Kung Tryggves grav

Ett måste att besöka är den vackra ön Tryggö som ligger vid Sotekanalens inlopp. Naturen präglas av blommor och lummiga dalgångar och för den badsugne finns en mysig sandstrand med badplats mellan Ramsvik och Tryggö. Högst upp på ön finns ett mäktigt monument, ett gravröse som sägs tillhöra Kung Tryggve.

Mor Lenas stuga

Mor Lenas stuga kallas även Paschas stuga och byggdes under 1700-talet. Stugan är belägen i en sluttning mot Sotekanalen ungefär 600 meter norr om bron, och här bodde en änka under 1800-talet med sina barn. Stugan är byggd av fältsten och det sägs att Mor Lena bodde här med sina åtta barn. Ta en titt i stugan och se hur ni tror att de kan ha fått plats?

Hemsida

Ramsvikslandet

Laddar karta...

Laddar

Lästips för campinglivet

7 Oslagbara mountainbikeupplevelser

Läs mer

Utflykter att göra i höst

Läs mer

Sensommarcamping

Läs mer