Vitlycke museum & hällristningar - First Camp Hoppa till innehåll

Besök Vitlycke museum och Tanums hällristningar

Res tillbaka i tiden och upptäck hur Bohuslän såg ut under bronsåldern, fascineras av det 8000-åriga kulturlandskapet och se de tusentals bilderna som är ristade på klipporna. I Tanum har människor för tusentals år sedan ristat in bilder på klipporna och denna samling av bilder är unik av sitt slag, och därför med på Unescos världsarvslista. Inne i Vitlycke museum finns utställningen Bilder, bronser och berättelser där du får lära känna några av dåtidens Tanumsbor. Du får lära dig om deras liv och äventyr och jakten på det gyllene bronset.

Bronsåldersgården

Vid museet finns två långhus från äldre och yngre bronsåldern. Under sommarsäsongen visas olika typer av hantverk och du kan även testa olika aktiviteter så som pilbåge, att karda ull och mycket mer. Här vandrar även gårdens djur omkring på sommaren. Skogen runt omkring gården har en offerplats med ett offertjärn så att du kan lära dig om hur bronsålderns mer heliga platser såg ut.

Tanums hällristningar

Upptäck de tusentals hällristningarna runt Tanum i bland annat Vitlyckehällen, endast 200 meter från museet. Här finns Bohusläns mest kända ristning – Brudparet. Det finns även områden vid Fossum, Litsleby och Aspeberget med olika typer av hällristningar och historier. Du kan även gå en vandring i världsarv, en 6 kilometer lång led som tar dig runt till tre olika platser med spännande bakgrund.

Skräddö – en port till Tanums världsarv

Skräddö är en rastplats kombinerad med en utställning över världsarvsområdet. Här hittar du mer information och historia om landskapet, relationen till hällristningarna, om resenärer nu och då.

Hemsida

Vitlycke museum

Foto

Ian Schemper

Laddar karta...

Laddar

Lästips för campinglivet

12 tips på längdskidåkning

Läs mer

7 Oslagbara mountainbikeupplevelser

Läs mer

Utflykter att göra i höst

Läs mer