Blå Jungfrun nationalpark - First Camp Hoppa till innehåll

Blå Jungfrun nationalpark

Upptäck nationalparken Blå Jungfrun när du bor på First Camp Gunnarsö-Oskarshamn! En vacker klippö i Kalmarsund som är väl värt ett besök under sommaren. Blå Jungfrun reser sig 86 meter över havet och tack vare sitt unika utseende har ön blivit sagornas och folktrons Blåkulla. Redan under 1500-talet pratade ärkebiskopen och kartografen Olaus Magnus om att ön var en plats där nordiska häxor samlades och utövade sina trollkonster. Det sägs även att om du tar med dig en sten från ön kommer du ha otur tills stenen kommer tillbaka. Säkrast att lämna ön i samma skick som när du kom helt enkelt.

Båtttur till nationalparken

Du tar enkelt en turbåt från Oskarshamn till nationalparken. Det går dagligen turer under sommaren från början av juni till augusti. På ön finns parkvakter och guider som hjälper dig vid ditt besök. Under högsäsong finns guider med på turbåten som berättar om ön och vad man bör tänka på vid ett besök. Här finns sevärdheter som grottorna Kyrkan och Jungfrukammaren, stenlabyrinten Trojeborg, Sikhamn och Lervik.

Terrängen på ön varierar och är ibland ganska svår att upptäcka på grund av nivåskillnaderna från alla olika entréer. Det finns markerade leder som går runt ön som är rekommenderade att följa. Är du badsugen går det att bada från ön, men var uppmärksam på vad parkvakterna sagt, Gotlandsfärjan går runt ön och kan ge stora vågor. Packa gärna med en picknick och gör en utflykt till denna magiska plats!

Laddar karta...

Laddar

Lästips för campinglivet

Sveriges skönaste stränder

Läs mer

Bästa campingarna på Västkusten

Läs mer

12 tips på mindre campingar

Läs mer