Museum och sevärdheter

Res tillbaka i tiden och upptäck hur Bohuslän såg ut under bronsåldern. I Tanum har människor för tusentals år sedan ristat in bilder på klipporna och denna samling av bilder är unik av sitt slag, och därför med på Unescos världsarvslista.

Skulle historia inte locka, finns det alltid tid att uppleva Smögen och Smögenbryggan. Ikoniskt för västkusten.

Besök Vitlycke museum och Tanums hällristningar

Res tillbaka i tiden och upptäck hur Bohuslän såg ut under bronsåldern, fascineras av det 8000-åriga kulturlandskapet och se de tusentals bilderna som är ristade på klipporna. I Tanum har människor för tusentals år sedan ristat in bilder på klipporna och denna samling av bilder är unik av sitt slag, och därför med på Unescos världsarvslista. Inne i Vitlycke museum finns utställningen Bilder, bronser och berättelser där du får lära känna några av dåtidens Tanumsbor. Du får lära dig om deras liv och äventyr och jakten på det gyllene bronset.

Bronsåldersgården

Vid museet finns två långhus från äldre och yngre bronsåldern. Under sommarsäsongen visas olika typer av hantverk och du kan även testa olika aktiviteter så som pilbåge, att karda ull och mycket mer. Här vandrar även gårdens djur omkring på sommaren. Skogen runt omkring gården har en offerplats med ett offertjärn så att du kan lära dig om hur bronsålderns mer heliga platser såg ut.

Tanums hällristningar

Upptäck de tusentals hällristningarna runt Tanum i bland annat Vitlyckehällen, endast 200 meter från museet. Här finns Bohusläns mest kända ristning – Brudparet. Det finns även områden vid Fossum, Litsleby och Aspeberget med olika typer av hällristningar och historier. Du kan även gå en vandring i världsarv, en 6 kilometer lång led som tar dig runt till tre olika platser med spännande bakgrund.

Skräddö – en port till Tanums världsarv

Skräddö är en rastplats kombinerad med en utställning över världsarvsområdet. Här hittar du mer information och historia om landskapet, relationen till hällristningarna, om resenärer nu och då.

Hemsida: Vitlycke museum

Foto: Ian Schemper


Besök Nordiska Akvarellmuseet

Söder ut från Solvik finns den vackra ön Tjörn med sitt akvarellmuseum. Museet är beläget precis vid kusten delvis på land men också delvis i vattnet och det tar ungefär 1,5 timme med bil från First Camp i Solvik. Akvarellmuseet har sedan starten 2000 visat konst av världsklass som Salvador Dali och Louise Bourgeois och även nordiska favoriter som Anders Zorn och Lars Lerin.På museet kan du äta mat, slå dig ner i den öppna verkstaden och måla en stund, gå på föredrag eller bara njuta av de alster som ställs ut i de aktuella utställningarna. Här kan också gå på en guidad visning som sker olika ofta beroende på säsong. Museibutiken innehåller ett gediget sortiment av akvarelltillbehör, konstböcker, affischer, kataloger från utställningarna och mycket mer.

Hemsida: Nordiska akvarellmuseet

Foto: Christer Hallgren


Upptäck västkustsidyllen Kungshamn

Kustsamhället Kungshamn är en riktigt mysig sommaridyll ytterst på halvön Sotenäset. På sommaren är det full fart på gatorna och du får njuta av närheten till hav och natur, med endast ett stenkast över till Smögen. Under sommaren går det korta båtturer från Kungshamn över till Smögen, och det går även att ta bil eller cykel runt till Smögen via bron.

På de små gatorna i Kungshamn finns allt från små charmiga inredningsbutiker till barnkläder och modebutiker. Här finns även caféer och restauranger där du och sällskapet kan avnjuta havets alla läckerheter i typisk västkustsmiljö. För dig som vill ha ännu mer liv och rörelse är ett besök till Smögenbryggan ett bra alternativ, där trängs semesterfirare bland mysiga fiskebodar, restauranger och butiker. Senare på kvällarna finns det här barer och nattklubbar att besöka, och på sommaren anordnas även en del musikfestivaler och liveartister besöker området.

Strandpromenaden i Kungshamn

Strandpromenaden i Kungshamn är en promenadbrygga som sträcker sig från Abbas fabrik ända genom Kungshamns centrum och är en väldigt trevlig promenad en solig sommardag.
Du går under Smögenbron, förbi mysiga restauranger, små båtplatser och badplatser. Det finns en trappa för att ta sig upp till brofästet med vacker utsikt över Kungshamn och Smögen.

Hemsida: Kungshamn


Upptäck Smögen

Solviks camping ligger i hjärtat av Bohuslän, ett landskap med unik skärgård och ett levande kust- och båtliv. Passa på att besöka några av de små skärgårdssamhällena som ligger i närheten av campingen: Smögen, Kungshamn eller Hunnebostrand.

Smögenbryggan och shopping

Till Smögen är det endast cirka 5 kilometer från campingen och här finns Smögenbryggan med sitt stora utbud av restauranger, butiker och caféer. Här går det att handla allt från kläder och smycken, inredning och böcker. Flera av butikerna är kvar år efter år medan det ibland öppnar butiker under ett par säsonger. Butikerna har egna öppettider men under högsäsongen har de flesta öppet varje dag.

Det är alltid lika roligt och finns alltid någonting nytt att upptäcka på bryggan!

Hemsida: Smögenbryggan