Museum och sevärdheter

Isefjordens pärla
Holbæk ligger intill Holbæk Fjord, en del av Isefjorden, som bjuder på många natursköna sevärdheter. Inte minst den lilla ön Orø med sin orörda idyll. Ta en båttur med en av de två färjorna till den natursköna ön som gjort sig känd för många fina vandringsleder. Se strand- och vadarfåglar häcka och njut av läckra bakverk från Marliese’s Gårdcafé.

 

Historia
Holbæk nämns första gången officiellt år 1199 i ett brev från kyrkomannen Absalon Hvide som testamenterar större delen av sina egendomar till Sorø Klosterkirke. Byn beskrivs som Holbækgaard, en större gård som ägs av en adelsman, och runt vilken en by vuxit fram. År 1236 började kung Valdemar bygga Holbæk Slot.

 

Levande museer
Holbæk har många interaktiva sevärdheter och levande museer där guider och skådespelare knyter samman historia, nutid och framtid. Under ett besök på Brorfeldeobservatoriet (känt från DR:s julkalender ”Julestjerner”) kan ni lära er mer om vårt universum. Hur uppstod det? Varför finns det stjärnor? Och vad betyder planeterna för oss? Om kvällen framträder en fantastisk stjärnhimmel som väcker nyfikenhet och eggar fantasin. Under dagen lockar omgivningarna till upptäcktsfärder för att lära mer om allt mellan himmel och jord. Brorfeldeobservatoriet är ett naturvetenskapligt upplevelsecenter, öppet varje dag under sommaren.

 

När farfar var ung
Ett besök i Oplevelsecenter Nyvang är som en tidsresa till en svunnen tid. Här hittar du t.ex. handlaren, smeden, slaktaren, mejeriet, församlingshuset, kyrkan och länsman som det såg ut när farfar var barn. Året runt arrangeras aktiviteter för hela familjen som visar upp de gamla bytraditionerna. Holbæk Museum är en imponerande samling av 12 gamla hus i hjärtat av Holbæk – bondgårdar, köpmansgården och en fin samling av keramik. Hestebedgaard på Orø är en gammal släktgård på en gata med många gamla hus i den mer än 1 000 år gamle byn Bybjerg.”

 

Nissar och tåg
Visste du att världens största nisseland ligger i Holbæk, närmre bestämt i Mørkøv? I juletid är det ett av områdets mest populära besöksmål. Här kan du bland annat njuta av hemlagade julspecialiteter och titta på och köpa julpynt. Svinninge Modelljärnväg är en av Europas längsta med 2 km spår, ca 30 stationer, 182 lok, 907 vagnar, 598 spårväxlar och ca 150 km kabel. En häftig upplevelse för alla åldrar.