På First Camp strävar vi efter att göra medvetna och hållbara val i alla led av vår matservering. Genom att välja råvaror som är ekologiska, rättvisemärkta eller har låg klimatpåverkan bidrar vi till en bättre miljö, goda arbetsvillkor för producenter och mat av hög kvalitet. Vi prioriterar hållbart fiskade skaldjur, minskar köttets klimatpåverkan, undviker ohållbar palmolja och erbjuder vegetariska och veganska alternativ. Samtidigt arbetar vi aktivt för att minska matsvinn och plastanvändning – för både miljöns och framtidens skull.
Genom att välja råvaror med omsorg minskar vi miljöpåverkan och stöttar goda arbetsvillkor. I våra bistros prioriterar vi KRAV-märkta, ekologiska och rättvisemärkta produkter, vilket reducerar bekämpningsmedel och konstgödsel – bättre för natur och hälsa.
För att göra hållbara val även där märkta råvaror inte finns tillgängliga, använder vi klimatdata från Consupedia. Genom att beräkna klimatpåverkan för våra menyer kan vi välja alternativ med lägre utsläpp och därmed minska vårt klimatavtryck.
Under 2025 är all fisk och skaldjur i våra bistros MSC-märkta. Certifieringen säkerställer hållbara bestånd och metoder som skyddar ekosystemen, så att dagens favoriter kan avnjutas utan att kompromissa med havens framtid och biologiska mångfald.
Genom att välja råvaror med omsorg kan vi till att minska den negativa påverkan på miljön och främja bättre arbetsförhållanden för producenterna. Detta bidrar bland annat till att minska användningen av bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket är bättre för både naturen och hälsan. I våra bistros och restauranger strävar vi efter att så många råvaror som möjligt ska vara kravmärkta/ekologiska/miljö- /hållbarhetsmärkta eller rättvisemärkta. Där en märkning ej är möjligt väljer vi produkter med högst klimatpoäng enligt Consupedia.
Under 2025 så är all fisk och skaldjur i våra bistros MSC-märkta. MSC-märkt fisk och skaldjur kommer från hållbart och ansvarsfullt fiske, där bestånden inte överfiskas och där metoderna inte skadar ekosystemen. Certifieringen, som ges av Marine Stewardship Council, innebär att fisken är fångad enligt strikta miljökrav och förvaltas på ett sätt som säkerställer långsiktig hållbarhet.
Vi har tagit initiativ till mindre inköp av kött och väljer kött med lägre klimat- och miljöpåverkan samt tar hänsyn till djurens välfärd. Vi använder oss av Consupeidas beräkning av klimatpoäng och strävar efter att råvarorna ska ha så högt poäng som möjligt = så låg klimatpåverkan som möjligt.
I Bistron finns det alltid vegetariska och veganska alternativ, alternativ för att skapa en inkluderande och välkomnande miljö för alla våra gäster, oavsett deras kostpreferenser eller livsstil. Dessutom kräver vegetariska och veganska rätter generellt mindre resurser än animaliska produkter.
Livsmedelsprodukter som innehåller palmolja ska innehålla RSPO-certifierad palmolja, eller likvärdig certifiering, med tydlig spårbarhet. Våra leverantörer ska kunna styrka att palmoljan är certifierad och detta följs upp regelbundet genom dialog och granskning. Genom att välja bättre alternativ vill vi aktivt bidra till en mer hållbar palmoljeproduktion som tar hänsyn till klimat, biologisk mångfald & socialt ansvar.
Kranvatten är både gott och bättre för miljön! Genom att servera kranvatten minskar vi plastavfall och bidrar till att minska vår miljöpåverkan, särskilt i form av minskad användning av plastflaskor och transportutsläpp.
Genom att minska matsvinnet sparar vi resurser som energi, vatten och arbetskraft, vilket gör Bistron mer effektiv och kostnadseffektiv. Detta initiativ hjälper också till att minska utsläppen av växthusgaser, som uppstår när mat slängs och bryts ner på soptippar.
First Camp är en del av koncernen First Camp Group. I vår hållbarhetsrapport kan du läsa mer om våra gemensamma mål, satsningar och resultat.