Vintersäsongsliv på Mellsta – Borlänge

Familj: Tom 43 år, Camilla 50 år och campingkatten Selma 2 år.
Lever vintersäsongsliv på: First Camp Mellsta – Borlänge
Bor annars: I Tungelsta, en ort ca 2,5 mil söder om Stockholm
Semestrar i: En Kabe Royal 560 från 2017. (Med ett härligt frontkök 😊)
Lyssnar helst på: Sommar i P1 när vi åker bil, annars blandad musik från Spotify och poddar av alla dess slag
Kollar helst på: Olika sorters serier. Kan varmt rekommendera serien Yellowstone på C More
Läser helst: Deckare och hästmagasin
Instagram@kabehusvagn

På den rofyllda och naturnära destinationen Mellsta – Borlänge samlas familjer och vänner året runt för att skapa fina campingminnen tillsammans. Här kan man njuta av lugnet, naturen och den fina utsikten över Dalaälven. Campingen ligger i Mellstaparken, med närhet till både sevärdheter, vinteraktiviteter och de typiska röda dalastugorna. Mellsta – Borlänge är en väldigt populär destination på sommaren, men sanningen är att det är minst lika fint på vinterhalvåret när snön och den krispiga kylan sträcker sig över campingen.

En familj som spenderar vintrarna på denna dalafavorit är familjen Karström, som vanligtvis bor i Tungelsta, en liten ort söder om Stockholm. Det råder inga tveksamheter om att de båda är väldigt aktiva, då dem föredrar att resa, åka skidor och gå härliga promenader i naturen. Något annat som ligger dem varmt om hjärtat är djur, särskilt deras två dressyrhästar och campingkatten Selma. Med tanke på familjens intressen och den aktiva livsstilen är det kanske inte så konstigt att de väljer att fortsätta sin vintersäsong i Borlänge år efter år, och det är vi såklart väldigt glada över. 😊


”Att stå på vintersäsong blir lite som att ha en liten egen fjällstuga, det är hur mysigt som helst. Tänk er att få dra upp rullgardinen en morgon när solen gått upp och snön gnistrar och det är krispigt ute, det är svårslaget.”


Vi håller med om att det låter helt underbart! 😊 Här nedan har familjen svarat på några frågor om just säsongscamping, deras upplevelser och tips till framtida vintersäsongare. Glöm inte att kika in på deras instagram @kabehusvagn för att ta del av deras campinglycka!

När tog ni steget till att bli säsongsgäster?

Vi köpte vår första husvagn 2012 och nyttjade den inte så mycket mer än någon vecka på sommaren och några helger på vintern. Några kompisar till oss stod vintersäsong och vi tyckte att det verkade så mysigt. Så vi bestämde oss för att prova på det och 2015 ställde vi upp första gången 😊

Hur kommer det sig att ni valde att spendera vintersäsongen på just Mellsta – Borlänge? Hur länge har ni haft säsongsplats här?

Innan vi flyttade till Stockholm så bodde vi i Sundsvall, och där var det rätt enkelt att ta sig till skidbackarna. Men när vi flyttade till Stockholm så kändes skidbackarna långt borta. Av en händelse fick vi se att Mellsta – Borlänge hade ett billigt säsongerbjudande 2015 och eftersom skidområdet Romme Alpin ligger väldigt nära så nappade vi direkt. Nu går vi in på vår 7:e säsong och fler blir det! – Jippie och varmt välkomna säger vi!

Vad är det bästa med att stå vintersäsong?

För oss som bor i Stockholm, där snö och skidåkning inte är garanterat så är det toppen att kunna åka iväg flera gånger under säsongen för att åka skidor och slalom. Att stå på vintersäsong blir lite som att ha en liten ”fjällstuga”, det är hur mysigt som helst. Tänk er att få dra upp rullgardinen en morgon när solen gått upp och snön gnistrar och det är krispigt ute, det är svårslaget.

Okej, beskriv livet som säsongsgäst med tre ord!

Avkoppling, miljöombyte och utomhusaktiviteter!

Vad är campinglycka för er?

Det är egentligen bara att få komma i väg till husvagnen. Det är sådant lugn och man får verkligen chansen att koppla av.

Roligaste säsongsminnet?

Det var nog ifjol när vi testade längdskidor för första gången i elljusspåret som ligger alldeles utanför campingen. Camilla har inte åkt längdskidor sedan barnsben så det var tur att snön var mjuk, ha ha 😊

Och det sämsta?

Vi har egentligen inte något dåligt minne, men ska vi pressa fram något så skulle det vara när vi kom upp till vagnen en kväll i januari och campingen missat att slå på elen på vår stolpe. Vi hade bara någon plusgrad inne, men det vart fort varmt i husvagnen med både el och gasolpannan påslagen. Kvällen slutade med middag med ytterjacka och mössa på, haha.

Har ni några tips till personer som funderar på att testa på säsongslivet under vintern? Något som ni kanske hade velat veta innan ni blev säsongsgäster för första gången.

Våga prova, om så bara för en helg. Våga också använda allt som vanligt i vagnen (vattenkranar, toa m.m.) Sköter man det rätt så fryser det inte. Glöm inte att stänga avtappningskranen på gråvatten när ni lämnar vagnen, annars droppar det hela tiden i röret och fryser, men det löser man enkelt med en burk varmt vatten som man doppar gråvattenröret i från utsidan.

Vill ni dela med er av någon annan härlig erfarenhet?

Vi har så man kan boka plogning på platsen, vilket är väldigt skönt. De fem första åren skottade vi själva och vi har haft väldigt mycket snö. För 2 år sedan bestämde vi oss för att börja boka plogning, tänk så enkelt att slippa skotta när man kommer en sen kväll.

Vårt säsongsliv på Mellsta – Borlänge

En regnig dag spenderar vi…
 oftast på utflykt till någon ort i närheten för shopping, upplevelser och fika.
En riktigt fin vinterdag brukar vi… tillbringa i skidbacken, lunchen är hamburgare som vi grillar vid de tända grillarna i skidbacken.
Bästa campingmaten är… en smarrig wok på muurikkan är inte dumt. Vi är riktiga matnördar som lagar all sorts mat i vagnen!
En pryl vi inte kan vara utan under campingsäsongen är… vårt förtält med gasolkaminen, där vi ofta sitter en stund efter en heldag i backen. Förtältet är även bra för förvaring och sluss för att inte dra in snö i vagnen.
Vårt bästa utflyktstips är… Tällberg, en riktigt mysig liten ort med både SPA, butiker och massor av restauranger/caféer. 😊

Är du nyfiken på destinationen Mellsta- Borlänge? Eller kanske på säsongslivet där? Läs mer och anmäl intresse redan idag!