Museum och sevärdheter

Åhus, en idyllisk kuststad i södra Sverige, är en dold skatt fylld med fascinerande besöksmål och unika upplevelser. Denna historiska stad, omgärdad av naturskönhet och kulturell rikedom, erbjuder något för varje besökare. Från Absolut Home – The Åhus Villa, en hyllning till den världsberömda Absolut Vodka, till de mystiska och historiska djupen av Tykarpsgrottan, finns här en mängd attraktioner som väntar på att utforskas.

 

Åhus är inte bara känd för sin historiska betydelse och natursköna läge, utan även för en rad unika attraktioner som lockar tusentals besökare varje år.

 

Absolut Vodka i Åhus

Under sommaren 2018 öppnade Absolut Home – The Åhus Villa. Absolut Home innehåller en utställning som tar med dig som besökare på en resa om Absolut vodkas historia, och en restaurang med bar som ska visa upp hur produkterna kan serveras och där kan kan gå en utbildning i coctails. Här kan du boka en guidad tur, The Absolut Experience & Distillery Tour, på både svenska och engelska och efter din tur på 90 minuter kommer du förstå att alla vodkor inte är lika.

Hemsida: Absolut home


Tykarpsgrottan

Utanför Hässleholm ligger Tykarpsgrottan ca 40 km från campingen i Åhus. Här vid Tykarp ligger den nedlagda gruvan från 1700-talet. Grottan är 20 000 kvm stor och den kända barndomsfilmen ”Ronja Rövardotter” har delvis spelats in där. Tykarpsgrottan är en före detta gruva för brytning av ignabergakalksten med en mängd labyrintiska gångar ett tiotal meter under jord.

Här arrangeras under dagarna guidade turer med spännande berättelser om vad som hände här för nästan 300 år sedan. Turerna är ca 30-45 minuter långa, och som besökare får man inte gå själv i grottsystemen. Detta är en uppskattad aktivitet för både stora och små.

Hemsida: Tykarpsgrottan


Shopping i Karlstad

Butiker i Kristianstad

I Kristianstad finns över 175 butiker, alla inom ca 5-10 minuters promenad. Staden har landets tredje bästa cityhandel 2018 enligt en undersökning från Market, så det är väl värt ett besök! Här finns, förutom mysiga gator i city, även köpcentrumen Galleria Boulevard och C4 Shopping.


åhus tranor

Se tranorna i Pulken

Efter en vinter i södra Europa påbörjar tranorna färden norrut för att landa i Pulken. Ett säkert vårtecken som infaller årligen vid månadsskiftet mars-april. Tranorna lockar strax över 10 000 besökare under en säsong, som en fest för både tranor och fågelskådare.

Hemsida: Kristianstads Vattenrike


Besök Kristianstad

Vill ni besöka en något större stad ligger Kristiansand mindre än två mil från Åhus. Här finns stort utbud av restauranger, aktiviteter, evenemang som konserter, festivaler och sevärdheter som absolut är värt att lägga en extra dag på under semestern.


Kristianstads Vattenrike

Kristianstads Vattenrike är en speciell upplevelse. Upplev Nordens första riktiga biosfärområde med en mängd sällsynta växter och djur. Området omfattar Helgeåns nedre avrinningsområde och de kustnära delarna av Hanöbukten.

Hemsida: Kristianstads Vattenrike

Foto: Kristianstads kommun/Claes Sandén