Upptäck vackra Luleå

Luleå stad är belägen vackert vid vattnet och Lule älv och här möts naturen, historien, kulturen och sporten. I staden finns mycket att uppleva hela året för den som söker utflyktsmål och aktiviteter. Här finns många trevliga restauranger, caféer och nattklubbar.

 

I staden finns även ett rikt utbud av shoppingmöjligheter, kulturhus, filmstad och sevärdheter, så det är inga problem att fylla dagarna med roliga utflykter när du är här. First Camp Arcus-Luleå ligger med cykelavstånd till Luleå centrum och du kan hyra cykel på campingen för hela familjen. I Luleå finns även Gammelstads badhus med relaxavdelning som är väl värt ett besök under vinterhalvåret.

Campingens historia

Ångsågen anlades 1873. Sågens läge var perfekt – vid Luleälvens mynning i Lulefjärden. Den skog som höggs i inlandet flottades ner till sågverket. Flottningen var storskalig och bedrevs i bäckar och åar som rann ut i Luleälven. När timret sågats och torkats fördes det med pråmar ut på redden där fartygen låg ankrade, redo att exportera virket ut i Europa. Karlsviks ångsåg lades ned 1903 men samhället levde kvar och växte tack vare att det året därpå anlades en ny industri.
1904–06 uppfördes länets första moderna järnverk. Träsliperiet togs i bruk 1912 och var i drift till början av 1960-talet. Karlsvik var på den tiden Luleås största arbetsplats och så länge isen inte låg var båttrafiken tät.

Efter denna verksamhet finns idag bevarat inom vårt område både spinkkajer, fundament från linbana, kajer, banvallar och man kan se väldigt många andra spår. Du kan själv följa resan ute på området där Länsstyrelsen skyltat upp området, ta en promenad och försök förnimma allt som skett här ute hos oss. Hittar du inte det du söker så kom gärna in till oss i receptionen hjälper vi dig.

Är du nyfiken på att läsa mer? Här hittar du mer info!


Världsarvet Gammelstads Kyrkstad

Ett besöksmål i världsklass är världsarvet Gammelstads Kyrkstad. 1996 togs kyrkstaden upp på UNESCOs lista över världsarv omistliga för mänskligheten. Det är idag världens största och bäst bevarade kyrkstad med mer än 400 kyrkstugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka.  De äldsta partierna i den nuvarande kyrkan, som är byggd av natursten och Norrlands största medeltidskyrka.

Hemsida: Gammelstads Kyrkstad

Ordinarie öppettider: Juni – augusti, måndag – söndag kl. 10-18
Guidade visningar: Dagligen kl. 11, 13 och 15


Sveriges största järnvägsmuseum

Besök ett av Sveriges största järnvägsmuseer, Norrbottens Järnvägsmuseum. Beläget i gammal industrimiljö i Karlsvik, 50 meter från First Camp Arcus-Luleå, hittar ni museet där man idag kan se och åka med lok och vagnar från flera olika tidsperioder.

Under sommaren går tidtabellslagda museitåg på Gammelstad-Karlsvikshytans järnväg, roligt för både stora och små tågfantaster. I närområdet till museet finns flera andra sevärdheter och aktiviteter som även kan tilltala den icke tågintresserade familjemedlemmen.

Hemsida: Norrbottens Järnvägsstation

Ordinarie öppettider: Juni-augusti 2018, vardagar kl 10-16, lördagar och söndagar: kl 12-16


Ta med familjen till Teknikens Hus

En självklar favorit bland First Camp Arcus-Luleås gäster är Teknikens Hus, ett science center där barnen blir till små vetenskapsmän när de testar och upptäcker vardagsteknik och teknik från de stora industrierna i Norrbotten. I de öppna verkstäderna kan barn som vuxna klura och konstruera tillsammans med familj och vänner. Perfekt utflykt en dag när vädret inte visar sin allra soligaste sida.

Hemsida: Teknikens Hus


En utflykt till friluftsmuseet Hägnan

Besök det kulturhistoriska friluftsmuseet Hägnan – ett levande ”förr i tiden” som förmedlar det norrbottniska kustlandets kulturarv. Museet har öppet dagligen från mitten av juni till mitten av augusti och erbjuder mängder av aktiviteter och arrangemang för hela familjen. På området finns också bondens djur, lanthandel och kafé.

Hemsida: Gammelstads Kyrkstad och Friluftsmuseet Hägnan

Foto: Susann Lindholm

Ordinarie öppettider: 16 juni – 12 augusti, Måndag – söndag 11.00-17.00


Arcus Fyndmarknad

Äntligen är det dags för Sveriges största fyndmarknad med över 10 000 besökare och mer än 300 utställare! Fyndmarknaden hålls i Arcushallen tvärs över vägen från campingen. Passa på att fynda begagnade möbler och prylar av alla slag. Bo på campingen, så slipper ni leta parkering!

Hemsida: Arcus Fyndmarknad

Datum: 27 oktober 2018


Upplevelserna väntar på Kulturens Hus

Kulturens Hus samlar en konsthall, turistbyrå, konferenslokaler, konsertsalar, café och restaurang under ett tak. Här på 14000 kvadratmeter finns massor av upplevelser året om. Kulturens Hus är ett av Norrbottens mest välbesökta platser. Beläget vid Luleås norra hamn njuter du av en oslagbar utsikt och vackra sommarnätter med midnattssol.

I konsthallen visas konst med stor variation, olika uttryck, internationella och nationella konstnärer. Oftast visas här samtida konst. I tre hallar med en total utställningsyta på 500 kvadratmeter blir du inspirerad och får ta del av nya intryck. Det finns även en ateljé för dig som vill testa att vara kreativ själv, både tillgängligt för barn och vuxna. I konserthallen visas teater, konserter, dans- och musikföreställningar.

Hemsida: Kulturens Hus


Shopping i Luleå

I Luleå finns tre gallerior och i centrum hittar du också stadens shoppinggator, här samlas totalt över 300 butiker. Smedjan galleria, Strand galleria och Shopping galleria är stadens gallerior. Den sistnämnda var världsunik när den byggdes på 50-talet då det var världens första köpcentrum inomhus. Smedjan är Luleås största galleria med ungefär 30 butiker.

Hemsida: Visit Luleå