Utsikt i Mölle - Höganäs

Sevärdheter

Höganäs är en riktigt fin semesterort och känt bland sommarturisterna. Här på Skånes kust finns många vackra sevärdheter och orten var tidigare ett fiskeläge där en gruvindustri utvecklades för brytning av kol och leror för tillverkning av eldfast keramik. Kanske är du bekant med Höganäskrusen som är ett av de mest kända produkterna och som kan hittas i flera svenska hem?

 

Historiska byggnader

För den som är intresserad av historia finns en del rester kvar av den gamla fiskarbebyggelsen, vid hamnen i Höganäs finns några kvarter och delar av de tidigare byggnaderna kvar. Här finns också Lerhuset från 1797 samt biografen Saga som är en av Sveriges äldsta biografer. Här visades film för första gången år 1899 och här visas film fortfarande idag. Ett annat välkänt hus är Westerholmska Huset som är ett av Höganäs äldsta bevarade hus från 1802.

Höganäs museum och konsthall

museet finns permanenta utställningar om keramik från 1800- och 1900-tal, förhistoria, stadshistoria och även utställningar om konstnären Nils Månsson Mandelgrens liv och fotografen Peter P Lund. Här kan du också se hur en arbetarbostad kunde se ut samt en museigruva som belyser kolgruvorna i Höganäs. I museigruvan finns en dimosauriekammare och en gruvbio, så det finns nöje för både stora och små.

Konsthallen har under året flera tillfälliga utställningar av keramik, skulptur, fotografi och bildkonst. I museet och konsthallen ordnas även olika auktioner under året.

Hemsida: Höganäs Museum och konsthall


Kullens fyr

Längst ut på Kullaberg är Skandinaviens ljusstarkaste fyr, Kullens fyr, belägen. En av de mer kända fyrvaktarna här var Tycho Brahe. Gör ett besök och imponeras av de mäktiga vyerna.


Krapperup

Krapperup är ett gods på skånska västkusten som ligger tre mil norr om Helsingborg och strax söder om Kullaberg och Mölle. Det nuvarande slottet uppfördes vid mitten av 1500-talet och ligger omgivet av en vacker park. Här har bland annat Kullens konstförening sin konsthall och som gäst kan du strosa runt i den vackra parken som har både guldfiskdammar och exotiska träd.

Parken vid Krapperup går tillbaka till 1600-talets barockanläggningar och har i omgångar förändrats och förnyats enligt tidernas och ägarnas smak. Parken är en landskapsträdgård som på ett vackert sätt utnyttjar höjdskillnaderna mellan landborgen och havet. Här kan man också strosa i en rosengård och förbi perennrabatter.

Parken är fritt tillgänglig för allmänheten året runt.

Hemsida: Krapperup


Shopping i Höganäs

För dig som vill passa på att strosa i butiker och fynda under semestern så har du hittat rätt. Runt omkring i Höganäs finns många trevliga outlets och affärer. I butikerna hittar du inredning, porslin, keramik och kläder. Höganäs Outlet är definitivt värt ett besök och ligger inte långt från Saluhallen. I centrum hittar du även mysiga delikatessbutiker. Missa inte ett besök på Outlet Iittala Outlet eller Orrefors Kosta Boda Factory outlet. Här finns även en Oscar Jacobson outlet för dig som vill fynda lite nytt till garderoben.

30 minuter från First Camp Mölle-Höganäs, strax utanför Helsingborg, ligger Väla Köpcentrum med över 200 butiker. Här finns allt från svenska och internationella modehus, restauranger, juicebarer och mycket mer.

Hemsida: Höganäs

Foto: Höganäs kommun


Lars Vilks Nimis

Gör en utflykt till Nimis, en stor och fascinerande skulptur av drivved som finns att beskåda på Kullabergs östra sida. Den är uppförd av konstnären Lars Vilks i början på 80-talet. Den är runt 12 meter hög och utöver sina beståndsdelar i trä består den av ca 160 000 spikar!