Arv från våra förfäder

Överallt runt oss finns spännande lämningar från våra förfäder. Mäktiga monument, gåtfulla byggnadsverk och andra spektakulära sevärdheter är aldrig långt bort. Är du intresserad av fängslande platser och kulturhistoriska arv? Låt oss guida dig i din nästa historiska resa.

Västerbottens Museum

På Västerbottens Museum i Gammliaområdet finns någonting för både stora och små att upptäcka både ute och inne. Museet är ansvariga för Västerbottens läns kulturhistoria och består av en huvudbyggnad samt ett friluftsmuseum med historiska byggnader. Kika runt bland de olika utställningarna, besök det populära friluftsmuseet, ett samiskt viste eller testa din kreativa förmåga i någon av verkstäderna på plats. Museet har bland annat världens äldsta skida, som är äldre än Egyptens pyramider. Här finns även ett café som serverar hemlagat med en norrländsk touch, både mat och sötsaker.

Här arrangeras olika utställningar under året och några av basutställningarna är Rock Art in Sápmi, Suns Jonssons Centrum för Dokumentärfotografi, Umeå – minnen och framtid, Skidutställning med Kalvträskskidan som är 5400 år gammal samt Egilhallen / fiske och sjöfart. Museet ansvarar även för att bevara och vårda olika samlingar, bland annat föremål, textil, konst, foto och mycket mer.

Julmarknad

En trevlig och traditionell julmarknad arrangeras inför jul på Gammlia och Västerbottens Museum. Över 100 försäljare, hantverk, lokalproducerad mat, bagarstuga och mycket mer. Njut av julstämningen i historiska miljöer med vänner och familj.

Hemsida Västerbottens Museum


Umedalens Skulpturpark

En av Europas förnämligaste skulpturparker ligger i Umeå, på området Umedalen. Skulpturparken är fritt tillgänglig för besökare under dygnets alla timmar, året runt.

Första utställningen arrangerades 1994 under sommaren och det blev en riktig succé. Man har sedan dess fortsatt genomföra sommarutställningar varje år från 1994-2000. Från 2000 genomförs Umedalen Skulptur som det kallas vartannat år. Över tvåhundra kända svenska och internationella konstnärer har under åren ställt ut sina verk i denna park och genom åren har man köpt in flera av skulpturerna vilket gör att det i dagsläget finns över 44 permanenta konstverk på området. Idag är parken en av länets största attraktioner med över 20 000 besökare varje år, så missa inte att ta en sväng förbi när du bor på campingen.

Bland andra har Miroslaw Balka, Louise Bourgeois, Tony Cragg, Antony Gormley, Anish Kapoor och Clay Ketter för att nämna några sina verk på plats i Umedalen Skulpturpark.

Det finns möjlighet att boka guidade visningar av skulpturparken genom att kontakta Galleri Andersson/Sandström.

Hemsida Umedalens Skulpturpark


Besök Älgens Hus

Älgens Hus är Europas första älgpark med tama älgar där du som besökare får gå in till älgarna och även klappa dem. Här kan stora som små fascineras av skogens konung på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt, och du hittar äventyret endast 7 mil från First Camp Nydala-Umeå i en vackert belägen by väster om Bjurholm.

På Älgens Hus finns även museum och duktiga guider som berättar allt som är värt att veta om skogens konung. När du är på plats får du förutom att klappa älgarna kanske även möjlighet att till och med sitta upp på en stor älgtjur! Besöker du Älgens Hus kan du under sommaren även träffa de små söta älgkalvarna.

På anläggningen finns även en restaurang med vilttema. Älgarna mjölkas och av mjölken produceras älgost som ofta ingår i restaurangens menyer. Helt klart värt att testa när du är på plats!

Under vintern finns även dessa aktiviteter på området: Snöskoter, Pimpelfiske, Tunnbad & bastu

På sommaren erbjuds även: Paintball, Fyrhjulingsafari, Fiske, Båtturer, Kanoting, Tunnbad & bastu

Det breda utbudet av olika aktiviteter året runt gör Älgens Hus till en populär turistattraktion för hela familjen oavsett årstid.


Gitarrmuseum

Guitars – The Museum ligger i centrala Umeå och är väldens största privatägda gitarrsamling som av de ledande musikmagasinen i världen är ansedd som den finaste i världen.

Här har man samlat instrument och tillhörande föremål från 50-talet och fram till idag. Det finns guidade turer för den som vill ha mer information om de häftiga instrumenten på plats och få historian bakom.

Hemsida Guitar – The Museum

Foto Roger Degerman

Ordinarie öppettider
Måndag-Lördag
12:00-18:00

Guidade turer 3 gånger per dag.


Umeå Bildmuseet

Bildmuseet

Bildmuseet ligger i centrala Umeå. Här produceras och visas utställningar av internationell samtidskonst, och även konsthistoriska tillbakablickar. Som besökare kan du delta på guidade visningar, konstnärssamtal, föreläsningar, filmvisningar och andra evenemang. Bildmuseet i Umeå är ett av Sveriges största och främsta konsthallar för internationell samtidskonst.

Det är alltid fri entré på museet.

Hemsida Bildmuseet

Foto Henke Olofsson/ Visit Umeå Content Bank

Ordinarie öppettider

Tisdagar-Torsdag, Lördag-Söndag
10:00-17:00

Fredagar
10:00-21:00


Umeå stad
Umeå stad

Besök Umeå

Bussen till Umeå centrum tar endast 10 minuter. Det händer alltid något i Umeå, vill du uppleva kultur, konserter och evenemang så är utbudet stort året om. Njut av att strosa omkring i centrum, stanna och ta en fika eller ät på någon av stadens restauranger. Här finns också bra shopping – och det är nära till allt! Visste du förresten att Umeå är en riktig hantverksstad med många välkända designers och hantverkare? Passa på att besöka deras ateljéer när du är här.

Shopping i Umeå

I Umeå finns flera trevliga shoppinggator där du hittar de mest kända kedjorna men även unika små butiker som du endast hittar i Umeå. Här finns även fyra gallerior, Avion shopping ligger i utkanten av staden med över 80 butiker och galleriorna MVG, Utopia och Sagagallerian hittar du mitt i centrum med allt från mode, leksaker, hemslöjd, inredning med mera.

Hemsida Visit Umeå