Råbjerg Mile – landets största vandrande sanddyn

Råbjerg Mile är ett helt unikt naturfenomen som är svårt att begripa. Milen är Danmarks största vandrande sanddyn som inte är planterad med växter. Här får du känslan av att vara strandad i en öken och man kan nästan inte begripa att så vacker natur finns mitt i Nordjylland. Sanddynen täcker ett område på cirka 2 km2 och är upp till 35 m hög.

 

Råbjerg Mile är ett stycke Danmarkshistoria och med ett läge endast 3 km från campingplatsen bör ni inte gå miste om chansen att uppleva den imponerande naturen. Från toppen av sanddynen kan ni se Nordjyllands kanske vackraste utsikt, och på en molnfri och ljummen sommarkväll kan njuta av den vackraste solnedgången. Packa ner kameran – det är ett ögonblick ni gärna vill föreviga!

Besök Bunken Klitplantage

Det är svårt att föreställa sig att några växter kan överleva i de hårda omgivningarna vid Råbjerg Mile, men det kan busk- och trädarten bergfur. Arten, som finns i många bergsområden i Mellaneuropa, planterades vid Bunken för att skapa en tallplantering i slutet av 1800-talet. Om du väljer att ta en promenad vid Bunken Klitplantage så föreställ dig att hela landskapet låg öde för endast 100 år sedan. Bergfur planterades i området som ett sätt att minska sandvandringen, som plågade folk och fä i området.

Bål och grill vid Råbjerg Mile

Om du har planer på att laga mat över bål eller grill utanför campingområdet så finns det möjlighet till det. Det finns två platser vid Bunken Klitplantage där ni kan laga mat över öppen eld. Den ena hittar du mitt i plantagen på en rastplats norr om Lillesø, medan den andra ligger i den sydligaste delen av plantagen vid Råbjergvej.

Upplev Råbjerg Mile på cykel eller hästrygg

Vid Nordvendsyssel hittar du en ridväg som ringlar sig genom plantagen och den unika naturen. Hela rutten är på 200 kilometer och sträcker sig från Hjørring till Hirtshals och Skagen. Om du gärna vill uppleva det vackra landskapet kring Råbjerg Mile på hästrygg så är det en möjlighet. Observera att du inte får rida på cykelstigar.

Om du gärna vill uppleva området kring Råbjerg Mile på cykel så finns det gott om möjligheter att göra det. På Råbjerg Mile Camping kan du hyra cykel så att du snabbt och enkelt kan ta dig runt i området.