Museum och sevärdheter

Spana in din checklista för spännande besöksmål. Aktiviteter i Rättvik, Orsa och Mora som du sent glömmer!

Bucketlist runt Siljan

Din checklista för spännande besöksmål!

I Siljansregionen finns det massor att uppleva. Varför inte försöka checka av vår bucketlist under er vistelse?

Rättvik

Upplev Styggforsen, som är kanske ett av Dalarnas roligaste och vackraste reservat att besöka. Här finns en intressant geologi med branta klippor, vacker utsikt, spännande växtlighet och ett högt vattenfall.

Besök Springkällan, en naturlig vattenkälla ca 6 kilometer norr om Rättvik. Till Springkällan kan ni ta er med bil eller genom att promenera vandringsleden Enåleden som utgår från Rättviks Camping.

Promenera på Långbryggan, en 625 meter lång brygga som byggdes år 1895 som angöringsplats för ångaren ”S/S Rättvik” som gick i trafik på Siljan fram till 1950-talet. Idag är det M/S Gustaf Wasa, från 1876, som lägger till längst ut på Långbryggan

Högt och Lågt Klätterpark passar hela familjen. Här får du leka, träna, klättra och testa dina gränser på samma gång. I klätterparken som ligger intill Rättviks Camping hittar du flera spännande hinder och ziplines med varierad svårighetsgrad.

Orsa

Helvetesfallet  är en kanjon som bildats av Ämån och är beläget ca 25 kilometer norr om Orsa. Den har cirka 30 meter höga bergväggar och här finns även rester att se från gamla flottanordningar.

Paddla kanot på Rädsjön, ca 15 kilometer från Orsa Camping. Rädsjön ligger i Orsa Grönklitt, en komplett outdooranläggning belägen på 561 meter över havet. Uthyrning finns tillgänglig på Längdcentrum i Orsa Grönklitt.

Östra Grunuberg Fäbod  är en levande fäbod belägen ca 1,2 mil öster om Oljonsbyn i Orsa. Under sommaren finns kor, får, hästar, getter, hundar, katter och höns här, som går på sommarbete.

Upplev Hansjö, en vacker by 5 km från Orsa. Här hittar ni bland annat Hansjö Mejeri, Hansjö Lanthandel och Solsyran.

Mora

Troll- & Clownstigen ligger strax utanför Mora Centrum i Östnor. Här får barnen ta sig fram i skogen och passera roliga stationer och hinder längs vägen. Här finns även plats för fika och möjlighet för att kunna grilla korv.

Dalahästtillverkningen i Nusnäs. Den röda dalahästen är en välkänd symbol för såväl Sverige som Dalarna. Än idag tillverkas orginalet i byn Nusnäs, ca 10 kilometer från Mora. Här är det möjligt att besöka dalahästfabrikerna och få se hur tillverkningen går till.

Alderängarna är ett naturreservat som ligger norr om Mora och är 115 hektar stort. Området består till del av älven men också av klapperstensstränder, ängar, källor och kärr. Inom reservatet finns det chans att få syn på bäver, utter och lodjur. Här finns även en mycket naturskön placerad slog bod.


Besöksmål i närheten

I Rättvik med omnejd finns massor att se och upptäcka. Läs gärna mer Rättvik Kommuns hemsida för ytterligare tips på besöksmål! Här har vi listat några tips. Klicka dig in på respektive länk för att läsa mer.

Dalatravet Rättvik

Ca 3km från destinationen hittar du Dalatravet Rättvik.

Läs mer

Dalhalla

Dalhalla ligger ca 9 km från destinationen och det är en internationellt etablerad spelplats och bland annat beskriven som en av de mäktigaste och vackraste utomhusarenorna i Europa. Dalhalla är ett före detta kalkbrott, mitt i skogen utanför Rättvik, där brytningen upphörde 1990.

Läs mer

Tomteland

Ett mycket uppskattat besöksmål för både vuxna och barn. Tomteland ligger ca 55km från destinationen och här arrangeras flera roliga saker året runt!

Läs mer

Dalahästtillverkningen

Dalahästtillverkningen i Nusnäs är ett populärt besöksmål med besökare från hela världen. Se hur en äkta dalahäst tillverkas och se till att köpa ett äkta exemplar med dig hem. Nusnäs ligger ca 30km från destinationen

Läs mer

Zorngården

Zorngården var en gång makarna Anders och Emma Zorns hem i Mora. Idag är värdparet borta men huset välkomnar ständigt nya besökare. Guidade visningar äger rum sex dagar i veckan, under sommaren erbjuds visningar varje dag. Under sommaren visas Zorns gammelgård där du bland annat kan följa med på Tidsresan och besöka Textilkammaren.

Läs mer

Nittsjö Keramik

Ett bra tips för dig som gillar hantverk och keramik. Besök Nittjö Keramik som ligger ca 7km från destinationen.

Läs mer

Falu Gruva

Ca 49km från destinationen hittar du Falu Gruva. Ett riktigt kulturellt besöksmål som lockar många besökare. När julen närmar sig arrangeras en mysig julmarknad här.

Läs mer

Siljan Geopark

En meteorit träffade jorden för cirka 380 miljoner år sedan och i smällen bildades det som vi idag kallar för Siljansringen. Det och mycket mer kan du lära dig om på Siljan Geopark.

Läs mer