Upplev Skaras vackra natur och vandringsleder

Är du en naturälskare? Då är Skara platsen för dig! Naturen i och runt Skara är varierad, artrik och bedårande vacker. Du kan till exempel ta del av Vallebygdens sju olika naturreservat och uppleva det fascinerande fågellivet vid Hornborgasjön. Här väntar Naturum och mycket annat på att utforskas av alla naturvänner!

Fornbyn – Titta in i det gamla bondesamhället

Fornbyn är ett idylliskt friluftsmuseum precis intill Västergötland museum i Skara. Här finns cirka 30 historiska byggnader från hela Västergötland som ger dig en inblick i det gamla bondesamhället. Utforska en gammaldags lanthandel, torp, kyrka, smedja, lada och härbärge. Utöver historien erbjuder Fornbyn en vacker utomhusdansbana och grillplats för allmänheten. Som besökare kan du också lära dig om traditionell odling och under sommarmånaderna kan du stöta på höns eller grisar på gården.

Läs mer


Petersburgs friluftsområde – Rörelseglädje i härlig skogsmiljö

Strax söder om Skara finner du Petersburgs friluftsområde. Här finns ett stort utbud av friluftsliv och träning. Det finns tre motionsspår i olika svårighetsgrad som löper genom en varierad och fantastisk skogsmiljö. Mountainbikebanan sträcker sig över 5,8 km med en kortare variant på 2 km. Lita på att den kommer att utmana din teknik med både rötter, stenar och grusvägspartier. I anslutning till mountainbikebanan finns också en pumptrackbana. En rolig teknikbana på 190 meter med gupp och skarpa svängar. Dessa banor passar ung som gammal, elitcyklist som nybörjare. Utegymmet är välutrustat med olika moment och styrkeövningar. Padelbanan består av en dubbelbana och en singelbana.

Läs mer


Pilgrimsled Skara-Husaby – En historisk vandring

Pilgrimsleden mellan Skara och Husaby sträcker sig över 26 kilometer och erbjuder en trevlig vandringsupplevelse i jämn och lätt terräng. Leden passerar genom historiska sevärdheter såsom medeltida kyrkor, en museijärnväg och kurorten Lundsbrunn. Ta del av vidsträckta öppna fält och ståtliga tallskogar medan du vandrar förbi slottet och kyrkorna, Skara domkyrka och Husaby kyrka.

Läs mer