Det finns mycket att se i Skara

Skara är känt för sin anrika historia, många besöksmål och sevärdheter. Här finns ett brett urval av sevärda platser. Ta del av de gamla byggnaderna, kyrkorna eller museer och färdas tillbaka i tiden.

Varnhem, klosterkyrka och gård – Upptäck Varnhems spännande historier

Med en nästan tusenårig historia bjuder Varnhem klosterkyrka på fascinerande berättelser. Beläget vid foten av Billingen i Västergötland, var det en gång ett viktigt centrum för andlig, politisk, kulturell och ekonomisk verksamhet. Kyrkans romansk-gotiska valv bär på minnen från munkarnas mässor och sånger.

Efter kyrkobesöket kan du njuta av kaffe och goda bakverk i caféet intill och ta en promenad längs den vackra Rosenstigen, en cirka två kilometer lång vandringsled runt klosterområdet. Passa även på att besöka närliggande Kata Gård och se ruinerna från en av Sveriges äldsta kyrkor.

Läs mer


Veterinärmuseet – Hur hade djuren det för 250 år sedan?

År 1775 grundades Sveriges första veterinärskola mitt i Skara. Grundaren, Peter Hernquist, var Linnélärjunge och utbildad till djurläkare i Frankrike. I samma byggnad där en gång de första svenska djurläkarna utbildades finns numera Veterinärmuseet. Här får du följa veterinäryrkets utveckling från 250 år tillbaka. Museet är i den byggnad där Hernquist levde och arbetade. När du kliver in i detta anrika hus, känns det som om du förflyttas tillbaka i tiden. I biosalongen kan du njuta av välgjorda och vackra bildspel och runt om i utställningarna finns intressanta föremål, bilder och texter att studera. Förutom alla spännande föremål som man kan titta på så finns det en tipspromenad för barnen med djurfrågor och en mysig pysselhörna.

Läs mer


Västergötlands Museum – Varsågod att upplev Sveriges historia

Västergötlands Museum är ett kulturcentrum med en bred verksamhet. Här finns över 10 000 år av landskapets unika historia gestaltad. Upplev medeltidens Skara, spana in de välbehållna bronsåldersköldarna, se den spännande utställningen om hur den kraftfulla inlandsisen har påverkat människan och möt Kata, kvinnan som härskade på storgården i Varnhem på 1000-talet. Museet inhyser även Sveriges äldsta möbel och bok. Granne med museet ligger Fornbyn där du kan vandra omkring och se byggnader från 1800-talet och ta del av hur det gamla bondesamhället såg ut. Efter besöket i museet kan du luta dig tillbaka framför den öppna spisen för en välförtjänt fikapaus.

Läs mer