alt
First Camp Åhus Kristianstad strand
alt
Skördefest på Öland

En resa genom Skandinavien ☀️

Svårt att lägga upp rutten för husbilssemester? Skandinavien är fullt av magiska platser och det kan vara nog så svårt att välja. Låt oss presentera ett 60 mil långt äventyr, som sträcker sig från den danska skärgården till den svenska östkusten. Låt dig inspireras av vår resa genom några av Skandinaviens bästa smultronställen! Kanske blir detta din nya favoritrutt?

Vår resa startar i spektakulära Fyn, mitt i den danska skärgården. Fyn är känt för sina vidsträckta stränder och platta terräng som lämpar sig perfekt för bad- och cykeläventyr. Från Fyn tar vi dig över den danska gränsen till södra Sverige. Där stannar vi till i gemytliga Sibbarp i utkanten av Malmö, med närhet till både pulsen i Köpenhamn och lugnet i Österlen. Från Sibbarp åker vi sedan tvärs över landet till den svenska östkusten och hamnstaden Åhus i Kristianstad. Här laddar vi batterierna till ljudet av vågornas brus i Hanöbukten. Efter Åhus rullar vi norrut mot det pittoreska semesterparadiset Sjöstugan i IKEA's hemstad Älmhult. Slutligen styr vi kosan mot vårt sista stopp – skärgårdsidyllen Gunnarsö i Oskarshamn där spektakulära bad och ljuva naturupplevelser väntar. Om du inte kan få nog av Skandinavien är Oskarshamn det perfekta utgångsläget för utflykter till Öland, Gotland, Astrid Lindgrens Värld, Glasriket och mycket, mycket mer. 

Smultronställe # 1
Hasmark Strand - Fyn

Första anhalt för vårt skandinaviska äventyr är Hasmark Strand på Fyn. På First Camp Hasmark Strand är du nära det mesta – vacker natur, härliga stränder och mysiga städer. Med sitt platta landskap är Fyn perfekt för cykeläventyr och det finns tonvis att se och göra på denna pärla i den danska skärgården. Gå i H.C. Andersens fotspår, mingla på Odense Street Food Market eller varför inte ö-luffa i Fyns skärgård?

Sevärdheter Fyn:

Enebærodde

Enebærodde är ett enastående naturområde på Fyn. Promenera eller cykla runt udden och se den ståtliga fyren. Det finns goda möjligheter att ta med sig en fika eller picknickkorg och slå dig ner på någon av de många sittplatserna med fantastisk utsikt över vattnet. Du har även chans att se flera olika fåglar samt en hel del Galloway-boskap i området som förgyller upplevelsen lite extra.

Bridgewalking Lillebælt

Bridgewalking Lillebælt är en ny, unik attraktion i Europa som finns en timmes bilfärd från campingen i Middlefart. Ni går tillsammans från välkomstcentret till den gamla Lillebæltsbron där ni sedan ansluts till ett säkerhetssystem - och sedan går ni uppåt! På 60 meters höjd kommer ni att korsa bron. Under vandringen kommer en guide att informera om broarkitekturen, historien, byggnaden och naturen runt Lillebælt. En rolig utflykt för de som inte är höjdrädda!

Tid för en avstickare?

legoland

Legoland

Cirka 90 minuter bilfärd från Hasmark Strand ligger omåttligt populära Legoland i Billund. Här hittar du alla din favorit-legobitar i ett annat format än du är van vid. Utöver spektakulära legobyggen finns också spännande åkattraktioner och massor av fantasifullt lego-spel och roliga shower. Legoland är Danmarks mest kända och älskade nöjespark. Här finns massor av action, fart och skoj för barn i alla åldrar.

Dagstripp till Odense

Odense är en sagolik stad med ett modernt stadsliv i en historisk miljö. Gå i H.C. Andersens fotspår i en stadsvandring, besök hans hus, njut av härlig mat, shopping och trevliga caféer, eller varför inte besöka Odense zoo? Allt bara en halvtimmes bilfärd från Hasmark Strand. Gillar du tanken på en charmig kulturpärla som är rik på historia men samtidigt urban, en stad som är lagom liten och lätt att ta sig runt i men som rymmer en massa? Då är en dagsutflykt till Odense något för dig!

Smultronställe # 2
Sibbarp - Malmö

Näst på tur är den skånska slätten och Sibbarp. Spendera din semester vid en vacker camping i Malmö, med utsikt över Öresundsbron och cykelavstånd in till city. På First Camp Sibbarp – Malmö kan du kombinera citysemestern med avkoppling och sköna dagar vid strandkanten.

Sevärdheter Malmö:

Upptäck storstaden Malmö

Malmö är troligen Sveriges mest internationella stad, med tydliga influenser från världens alla hörn. Som semesterstad erbjuder Malmö ett stort utbud av aktiviteter och det är du själv som sätter tempot. Här finns allt från fotboll, hockey och annan sport av elitklass till modern konst, finkultur och shopping.

Torups rekreationsområde

Torup är ett unikt rekreationsområde, inte långt från stan. Här kan du uppleva kultur och natur på samma gång. Hit tar sig tusentals besökare varje år. Här hittar du motionsspår, promenadstigar och ridslingor. För de yngsta finns en populär skogslekplats, sagostig och Hitta Vilse slinga. Du kan också välja en skön promenadtur i Torups vackra slottsträdgård!

Tid för en avstickare?

Upplev Köpenhamn

Vid ett besök i den danska huvudstaden Köpenhamn kommer du att förstå varför danskarna rankas bland världens lyckligaste folk. Den surrande staden blandar kunglig historia, modern arkitektur och massor av kultur med en internationellt erkänd restaurangscen. Slå er ner på Ströget, ta en glass eller en kall pilsner och njut av stunden i Nordeuropas mysigaste huvudstad.

Ribergsborgs kallbadhus

Vill du varva ner lite extra kan vi rekommendera Ribergsborgs kallbadhus, som ligger ca 6 km från First Camp Sibbarp. Här finns havsbad, massage och spa, vedeldad bastu, restaurang och café. I behandlingsutbudet finns bland annat zonterapi, ayurveda och klassisk massage samt ansiktsbehandling.

Smultronställe # 3
Åhus - Kristianstad

Det tredje stoppet på vår resa genom skandinaviska smultronställen är Åhus, Kristianstad. Vår camping i Åhus på Skånes östkust ligger nära vidsträckta stränder, trolska skogar och lugna sjöar. Åhus har varit en populär badort sedan slutet av 1800-talet, dit tusentals människor rest varje år för att njuta utmed den långa vita sandstranden. En perfekt plats för att stoppa ner tårna i sanden och ladda batterierna.

First Camp Åhus Kristianstad strand

Sevärdheter Åhus:

Absolut Vodka i Åhus

Sommaren 2018 öppnade Absolut Home – The Åhus Villa. Absolut Home innehåller en utställning som tar med dig på en resa genom Absolut vodkas historia. Du kan boka en guidad tur, The Absolut Experience & Distillery Tour, på både svenska och engelska. Lär dig mer om en av världens mest populära spritsorter, eller varför inte gå en utbildning i cocktails när du ändå är där?

Tykarpsgrottan

Utanför Hässleholm ligger Tykarpsgrottan, en halvtimmes bilfärd från First Camp Åhus. Tykarpsgrottan är en nedlagd gruva från 1700-talet. Grottan är 20 000 kvm stor och den kända, svenska barndomsfilmen ”Ronja Rövardotter” har delvis spelats in där. Tykarpsgrottan har en mängd labyrintiska gångar ett tiotal meter under jord. Här arrangeras guidade turer med spännande berättelser. En uppskattad aktivitet för både stora och små!

Tid för en avstickare?

Se tranorna i Pulken

Pulken är ett naturreservat vid Helge å, strax väster om Yngsjö i östra Skåne. Efter en vinter i södra Europa påbörjar tranorna färden norrut för att landa i Pulken. Tranorna lockar strax över 10 000 besökare under en säsong, som en fest för både tranor och fågelskådare. I månadsskiftet mars-april rastar tusentals tranor i Vattenriket på sin väg till häckningsplatser längre norrut. Vid Pulken är det lätt att se dem dansa in våren när de vilar efter flygturen över Östersjön.

Historien om Ales stenar

Ales stenar, strax öster om Ystad, är en av Sveriges mest legendariska sevärdheter. Vissa tror att det är ett gravmonument, medan andra menar att det är en urgammal astronomisk kalender då stenarna är placerade så att solen går ner vid det nordvästra hörnet på sommaren och går upp vid motsatta hörnet på vintern. Monumentet restes troligen för mer än 1000 år sedan, någon gång under järnåldern. Kanske kommer du på en egen teori om varför stenarna placerades här?

Smultronställe # 4
Sjöstugan - Älmhult

Fjärde stoppet på vår roadtrip är Sjöstugan i Älmhult. Älmhult är mest känt som IKEA's högkvarter, men den småländska rivieran har mycket mer att erbjuda! Här kan du njuta av en härlig campingsemester med känslan av att befinna dig i en av Astrid Lindgrens magiska sagor. Lummig grönska, härliga bad och skön sandstrand väntar i den småländska idyllen. 

Sevärdheter Älmhult:

Linnés Råshult

I Råshult, någon mil utanför Älmhult, föddes 1707 Carl Linneaus, senare adlad till Carl von Linné. Han kom att bli Sveriges största botaniker och lade grunden för den moderna namngivningen inom biologi. Vid hans födelsegård finns idag ett stort kulturreservat med en möjlighet att färdas tillbaka till 1700-talets landskap. När du har besökt ängarna, trädgårdarna och de gamla husen kan en lunch i det KRAV-märkta caféet sitta väl till pass

IKEA Museum

IKEA grundades av Ingvar Kamprad som öppnade sitt första varuhus i Älmhult 1958. IKEA museum är inrymt i det som en gång var det allra första IKEA-varuhuset och är ett omtyckt besöksmål i Älmhult. Det nya varuhuset har världens största IKEA-sortiment och är även det väl värt ett besök. IKEA Museum är berättelsen om IKEA, i dåtid, nutid och framtid. På IKEA Museum kan du följa med från starten i Älmhult och vidare ut i världen. När du vill ta en paus kan du göra det i deras restaurang och i deras butik kan du handla unika souvenirer.

Tid för en avstickare?

Härliga Halmstad

En timmes bilfärd från Älmhult, på den soliga västkusten, hittar du Halmstad. Spendera dagen på den 4 kilometer långa sandstranden i Tylösand som lockar tusentals besökare varje år. Om vädret inte lockar till en dag på stranden kan du besöka ett av Sveriges största upplevelsebad, Halmstad Arena. Badet erbjuder vattenrutschbanor, äventyrsbassänger och plaskland för de minsta. Är du konstintresserad rekommenderar vi ett besök till Hallands Konstmuseum med en rad intressanta konstsamlingar, eller varför inte uppleva forna tider på friluftsmuseet Hallandsgården?

Kuststaden Karlshamn

Karlshamn är en charmig kuststad med mysiga kullerstensgator i centrum, anrika kulturkvarter, världsberömt laxfiske och en underbar skärgård inpå knuten. Här kan du ta med familjen till det spännande upptäckarcentret Kreativum Science Center, besöka Nordens största safaripark Eriksberg Vilt & Natur och se vilda djur ströva fritt, strosa runt i Karlshamns anrika kulturkvarter eller ta en båttur i Sveriges sydligaste skärgård. Många stora upplevelser väntar i lilla Karlshamn!

Smultronställe # 5
Gunnarsö - Oskarshamn

Slutdestination för vår resa är Gunnarsö, Oskarshamn. Här semestrar du i natur- och skärgårdsidyll med Östersjön som bakgrundsbild. Vid campingen finns vackra vandringsleder, soliga klippor och barnvänliga stränder. Astrid Lindgrens Värld och Glasriket är en bilutflykt härifrån och från hamnen går färjan till Öland, Gotland och Blå Jungfrun.

Sevärdheter Gunnarsö:

Astrid Lindgrens Värld

I Astrid Lindgrens Värld blir du en del av sagan och äventyret. Här består miljöerna av det Astrid Lindgren skildrade i sina berättelser om Pippi, Emil, Ronja och de andra barnen. Här finns Villa Villekulla, gården Katthult, Mattisskogen och många andra platser som blivit kända genom hennes böcker. Ett besök i Astrid Lindgrens Värld är som att resa genom hennes berättelser – allt inom en timmes bilfärd från First Camp Gunnarsö.

Prova på glasblåsning i Glasriket

En timme från Gunnarsö hittar du Glasriket. Här har munblåst glas tillverkats sedan mitten av 1700-talet. Hit kommer mer än en miljon besökare varje år för att uppleva kulturhistoria, bruksglas och konstglas i världsklass. Passa på att bevittna processen då den glödheta glasmassan transformeras till vackra glasföremål som skålar, kristallglas och flaskor. I Glasriket kretsar mycket kring glasbruken, men området är populärt även för andra spännande kultur- och naturupplevelser.

Tid för en avstickare?

cykla på öland

Upplev solen och vindarnas ö

Vidunderliga vidder, Unesco-världsarv, kritvit sand, trolska naturreservat, turkosskimrande hav – Öland har sannerligen det mesta, och lite till. På Öland kan du fågelskåda, cykla, vandra, rida eller springa i spektakulära omgivningar och andas in den unika ölandsluften. Här finns allt från uppmärksammade restauranger till pittoreska gårdsbutiker. Missa inte de största och mest folkkära evenemangen IronMan och Ölands skördefest på sensommaren!

Ta Gotlandsfärjan från Oskarshamn

Det kan vara svårt att hitta boende på populära Gotland, därför lämpar det sig utmärkt med en dagsutflykt från First Camp Gunnarsö. Från Gunnarsö har du nära in till Oskarshamn där Gotlandsfärjan avgår flera gånger per dag under högsäsong. Upplev den medeltida ringmuren i Visby och Lummelundagrottan, slappa på Gotlands mest kända strand Tofta eller ta ett ljuvligt dopp i kalkbrottet vid Den Blå Lagunen. På Gotland blandas salta bad med historiska sevärdheter och en utsökt restaurangscen.

Maxa din campingupplevelse!

På First Camp finns det något för hela familjen, med aktiviteter som barnklubb, First Camp Club och kvällsunderhållning. Barnen kan delta i roliga aktiviteter medan föräldrarna kopplar av eller deltar i andra aktiviteter. Under kvällarna erbjuds underhållning som passar hela familjen.

First Camp Club

Poäng tillbaka och grymma förmåner under din vistelse!