alt
Moraparken - boende under vasaloppet
alt
alt

Tips på bra längdskidåkning

Äntligen är vintersäsongen snart här – och så även säsongen för längdskidåkning. Passa på att utforska vackra omgivningar längst med längdskidspåren och unna dig samtidigt några lediga dagar på någon av våra vinteröppna destinationer. För ja, självklart kan man campa även på vintern. Stuga eller på camping, det väljer du helt själv. Här får du alla tips du behöver!


1. Boden

I Boden är vintersäsongen lång, och likadant gäller för skidsäsongen! Från vår destination Björknäs – Boden är det ca 10 meter (!!) till närmsta längdskidspår som kallas för Paglaspåren. Här kan du välja bland olika sträckor upp till 15 km och alla spår är dessutom belysta. Perfekt för både nybörjaren och den mer erfarne tävlingsåkaren. Ca 30 minuter utanför Boden finns även Storklinten som är väldigt populärt. Där väntas fantastisk skidåkning bland riktigt vacker norrlandsnatur uppe på bergen. Vi lovar, vyerna härifrån är storslagna och längst med spåren kan du stanna vid någon av de mysiga eldstäderna.

2. Luleå

Föredrar du välpreparerade skidspår i flera olika längder bör du ta ditt pick och pack och åka till Luleå. På Ormberget som är den populäraste och största skidanläggningen i Luleå finns spår för både nybörjaren, motionären och eliten. Med flera olika spår upp till 10 km, värmestugor, vallabod och bra parkeringsmöjligheter är detta ett bra val för en härlig dag ute i den norrländska naturen. Söker du ett boende i Luleå vill vi tipsa dig om vår mysiga destination Arcus – Luleå som ligger ca 20 minuter från Ormberget och med en magisk utsikt över Luleälven.

3. Lycksele

Ytterligare ett norrländskt smultronställe som bjuder in till riktigt bra längdskidåkning. Ett hett tips är utforska Umeälven, som under vintern förvandlas till Arenaälven. Här bjuds det på flera roliga vinteraktiviteter, och längdåkning är definitivt en av dem. Varför inte varva härliga skidspår med pimpelfiske och en paus i någon av de mysiga vindskydden och grillplatserna runt älven? För dig som vill ha ett mysigt och bra boende precis intill Arenaälven bör du kika in Ansia – Lycksele. Från destinationen har du nämligen utsikt över älven och där kan du njuta av ett tryggt boende, en mysig restaurang eller varför inte avsluta dagens äventyr i den värmande relaxen? Underbart!

4. Umeå

I Umeå hittar du Nydala skidspår, som är riktigt populärt för både klassisk åkning och skate. Konstsnöspåren ligger precis vid Nydalasjön och där får du uppleva riktigt härlig längdskidåkning bland vacker natur och fina omgivningar. Bor du dessutom på destinationen Nydala – Umeå så startar skidåkningen direkt utanför dörren. Perfekt för dig som vill ha närhet till skidpsåren oavsett tid på dygnet! Övriga Umeå kryllar dessutom av längdskidspår som även är belysta när mörkret börjar närma sig.

5. Mora

Älskar du Vasaloppet? Då är ett besök till Mora ett måste, som trots allt är känt för skidspåren och den härliga dalakulturen. Öva inför Vasaloppet eller bara njut av de magiska skidspåren som slingrar sig flera mil från Vasaloppsarenan. Hemus skidstadion är också ett säkert kort där det finns både korta och långa spår som passar motionären, såväl som tävlingsåkaren. Har du förresten någon gång funderat över hur det skulle vara att bo mitt i Vasaloppsarenan? Det kan nu nämligen göra på Moraparken – Dalarna. Där har du bokstavligtalat de populära skidspåren direkt utanför dörren och destinationen är riktigt mysigt belägen precis vid Österdalaälven och de vackra vyerna. 

6. Orsa

I Orsa är säsongen för längdåkning på topp redan från november och ända fram till mars. Njut av magiska skidspår i Orsa Grönklitt, som faktiskt är känt för att ha Sveriges bästa längdspår av högsta kvalitet. Här finns hela 130 km längdskidspår bland magisk dalamiljö, natur och orörd vildmark. Vi lovar, vyerna här ifrån kommer du sent att glömma! I centrala Orsa, ca 20 minuter från Orsa Grönklitt ligger vår destination Orsa – Dalarna som är riktigt populärt året runt. Här finns både stugor och campingtomter precis intill den rogivande Orsasjön. Orsa bjuder helt klart på fartfyllda äventyr både dagtid och kvällstid!

7. Rättvik

Upplev härliga skidspår bland skog, vildmark och öppna landskap. Rättvik bjuder på längdskidåkning i alla möjliga miljöer och längder! Ta dig till Jarlaområdet, ett av Rättviks mest populära områden när kommer till att åka längdskidor. Här finns både elljusspår, dagspår och konstsnöspår som passar alla möjliga åkare. Ett annat tips är att ta dig till Tammeråsen där spåren slingrar sig bland natur och fäbodar. En riktig daladröm om du frågar oss! För dig som söker boende så är First Camp Enåbadet – Rättvik öppet året om. En riktigt mysig destination där Enån slingrar sig runt hela området och skapar en rogivande oas.

8. Falun

Precis intill vår destination Lugnet – Falun hittar du den populära VM-arenan där det finns riktigt grymma skidspår av internationell standard. Här finns utmärkta spår som passar både nybörjaren, motionären och elitåkaren som vill åka fri eller klassisk stil. På destinationen kan du dessutom hyra längdskidor inkl. pjäxor och stavar. Perfekt för dig som vill slippa konka med dig allt och föredrar ett boende nära spåren! I Falun finns också fler populära skidspår som utgår från b.la. Bjursås SkiCenter, Sörskog eller från världsarvet Falu Gruva. 

9. Borlänge

Precis intill vår destination Mellsta – Borlänge hittar du Mellstaparken, som under vintern förvandlas till ett riktigt Winter Wonderland. En riktig dröm för dig som vill åka längdskidor bland rogivande natur vackra vyer över Dalälven. Här finns spår från 2,5 km upp till 7,5 km som passar alla typer av åkare. Ta med familjen eller träningskompisen och njut av allt som Borlänge har att erbjuda. Något du absolut inte kommer bli besviken på är den häpnadsväckande naturen runt skidspåren och på vår destination.

10. Tidaholm

Är du ute efter en aktiv och naturnära semester så är Tidaholm alltid ett säkert kort. Många förknippar Tidaholm och Hökensås med fiske och härlig natur. Och det stämmer visserligen, men sanningen är att här även bjuds på bra längdskidåkning under vintersäsongen. Intill vår destination Hökensås – Tidaholm finns både elljusspår och motionsspår, upp till 10 km. Spåren är dessutom tydligt utmärkta med färger så att du enkelt ska hitta och veta vilket spår du åker på. Bjuder den svenska vintern inte på tillräckligt mycket snö så hjälper snökanonerna till, allt för en så bra skidåkning som möjligt!

11. Karlstad

Karlstad är kanske inte den första staden man tänker på när det kommer till längdskidåkning, men sanningen är att här finns goda möjligheter för en härlig tur ute i spåren. Varför inte njuta av naturen och spåren längst med Kronoparken eller Skutbergets naturreservat. Dessa längdskidspår är hyfsat lättåkta och passar extra bra för nybörjaren eller motionären. Runt om i Karlstad finns även flera andra spår som drivs av kommunen eller idrottsföreningar. Tips är boka boende på First Camp Skutberget – Karlstad eller Mörudden – Hammarsö, då har du närhet till flera skidspår, jippie!

12. Örebro

På med skidorna, packa matsäck och ta en tur runt Ånnabodasjön. En lagom tur på ca 2,5 km som bjuder på vackra landskap och härlig natur. Vi lovar, du kommer inte bli besviken! Runt området på vår destination Ånnaboda – Örebro finns flera olika skidspår, upp till 7 mil! För dig som vil slippa konka med dig skidutrustningen kan du hyra det på plats på destinationen. Du kan även boka ett helt skidpaket, då ingår både boende och måltider. Njut av ett bekvämt och bra boende, samtidigt som du har närhet till alla skidspår och äventyr!